algemeen
bioinfo
bioquest
biopuzzel
fotoalbum
webteam
algemene links
publicaties
lesstof
inleiding
links
beheerder
gebruikersnaam
wachtwoord
copyright
© bioinfo.nl
disclaimer
b-rem
Inleiding | Voeding en vertering
inleiding
links
H1: Stofwisseling
H2: Ecologie
H3: Mens en milieu
H4: Voeding en vertering
H5: Transport
H6: Gaswisseling en uitscheiding
H7: Bescherming
b1 | b2
h3 | v3
h4
v4
h5
v5
v6
lesstof
1. Voeding en vertering
webquest
1. Voedsel en vertering
2. Diabetes Mellitus
3. Obesitas
4. Voedselallergie
5. Gezonde voeding
6. Ondervoeding
7. Diabetes
kruiswoordpuzzel
Geen Kruiswoordpuzzels
gatentekst
1. Voeding en vertering
meerkeuze
1. Voeding en vertering
inleiding | Voeding en vertering
Net als alle andere organismen is de mens opgebouwd uit voedsel. Voedsel levert je lichaam alle stoffen die je nodig hebt voor je stofwisseling. Voedsel heeft veel invloed op je cellen. Door verkeerde voeding kunnen je cellen ontregeld raken. Ze stoppen bijvoorbeeld met delen, of ze delen juist te snel.
© onbekend
De bruikbare bestanddelen van voedingsstoffen noem je voedingsmiddelen, bijvoorbeeld vetten en eiwitten. Deze voedingsmiddelen moeten verteerd worden, pas na de vertering kunnen ze worden opgenomen in je bloed en later in je cellen, waar het bijvoorbeeld als energieleverancier of bouwstof wordt gebruikt. In dit hoofdstuk wordt precies beschreven hoe de vertering in zijn werk gaat.
Veel voedingsmiddelen bevatten additieven, en/of ongewenste stoffen. In de eerste paragraaf leer je onder andere hoe je kunt nagaan of een bepaald voedingsmiddel schadelijke hoeveelheden van een bepaalde stof bevat.
De tweede paragraaf gaat over enzymwerking in verschillende onderdelen van het verteringsstelsel. Er wordt uitgelegd hoe het voedsel in stukjes wordt ëgekniptí waardoor het mogelijk wordt het voedsel te verteren.
In de derde paragraaf wordt besproken hoe het voedsel dat je inslikt uiteindelijk in je bloed en je cellen terecht komt. Het beschrijft de weg dat een voedingsmiddel (en uiteindelijk voedingsstoffen) aflegt in je lichaam, en de veranderingen die het voedingsmiddel ondergaat.
Water speelt ook een grote rol in de vertering. Alle verteringsreacties berusten op hydrolyse. Dit betekent letterlijk splitsen met water (hydro = water, lysis = oplossen, vernietigen). Meer hierover kan je lezen in paragraaf vier.
Cellen hebben een continue aanvoer van voedingsstoffen en brandstoffen nodig. Ze zijn immers altijd bezig. Hiervoor is veel energie nodig. In de laatste paragraaf wordt precies uitgelegd hoe cellen de aanvoer van voedings- en brandstoffen op peil proberen te houden.
datum: 15 apr 2021
contact:
jeroen maréchal
version: 1.0