algemeen
bioinfo
bioquest
biopuzzel
fotoalbum
webteam
algemene links
publicaties
lesstof
inleiding
links
beheerder
gebruikersnaam
wachtwoord
copyright
© bioinfo.nl
disclaimer
b-rem
Inleiding | Voortplanting
inleiding
links
H1: Afval en milieu
H2: Voeding en vertering
H3: Verbranding en ademhaling
H4: De bloedsomloop
H5: Voortplanting
H6: Erfelijkheid en evolutie
H7: Regeling en gedrag
H8: Mens en milieu
b1 | b2
h3 | v3
h4
v4
h5
v5
v6
lesstof
1. Voortplanting
webquest
1. Wat is een een SOA?
2. Ongewenst zwanger, wat nu?
3. Spina Bifida
4. Groeispurt
5. Groei en Ontwikkeling
6. Groei
7. Tweelingen
8. Roken tijdens de zwangerschap
9. Trisomie 21
10. Aids
11. Zwangerschap
12. Polyploïdie
13. Pregnancy
kruiswoordpuzzel
1. Voortplanting
2. Voortplanting
3. Voortplanting
4. Voortplanting
5. Voortplanting
6. Voortplanting
7. Voortplanting
8. Voortplanting
9. Voortplanting
gatentekst
Geen Gatenteksten
meerkeuze
1. Voortplanting
2. Voortplanting
inleiding | Voortplanting
© onbekend
De puberteit is een periode in je leven tussen je tiende en je achttiende jaar. Er verandert dan veel aan en in je lichaam en dat is niet altijd even makkelijk. De puberteit hoeft echter niet altijd een vervelende periode te zijn. Het kan ook een spannende en leuke tijd zijn doordat je nieuwe dingen ontdekt. Je lichaam verandert niet alleen aan de buitenkant, je wordt je ook meer bewust van jezelf en daarbij krijg je te maken met verschillende gevoelens en gedachten over jezelf en anderen. Dit heeft vooral te maken met hormonen die je hersenen produceren vanaf de puberteit.
Ongeveer vanaf je tiende verandert er veel. Bij de één gaat dat veel sneller dan bij de ander. Veranderingen bij meisjes komen meestal eerder dan bij jongens. In de puberteit komt er een periode dat je heel hard groeit. Dat noemen we de groeispurt. In het eerste jaar van die spurt groei je het hardst. Daarna gaat het langzamer. Het verschilt per persoon of je vroeg bent met je snelle groei of dat je een 'laatbloeier' bent.
Door de veranderende hormoontoevoer ontwikkel je secundaire geslachtskenmerken (borsten, schaamhaar, menstruatie, baardgroei) en gaan seksuele gevoelens een rol spelen. Seks is iets moois en intiems, maar er kunnen ook allerlei nadelen aan verbonden zijn. Bij onveilig vrijen loop je een groot risico om een SOA ( Seksuele Overdraagbar Aandoening) op te lopen. Een van de gevaarlijkste SOA's is AIDS. Hiv is het virus dat AIDS veroorzaakt. Dit virus tast het afweersysteem aan. Daardoor kan je lichaam zich steeds minder goed verweren tegen allerlei ziektes. Een hiv-infectie is een ernstige soa.
Een bloedtest kan aantonen of je een hiv-infectie hebt. Er wordt dan gekeken of er antistoffen tegen hiv in je bloed zitten. Het lichaam maakt deze antistoffen binnen drie maanden nadat je het virus hebt opgelopen. Een test kan daarom pas drie maanden na onveilig seksueel contact zekerheid geven over de vraag of je hiv hebt.
Iemand die geïnfecteerd is met hiv, wordt seropositief genoemd. Het is niet aan iemand te zien dat hij/zij een hiv-infectie heeft. Als je seropositief bent, hoef je niet ziek te zijn. Het kan wel tien jaar duren voordat je ernstige klachten krijgt. Als je met hiv bent geïnfecteerd kan je het virus wel doorgeven aan anderen. Pas als het afweersysteem door het virus is aangetast en zich bepaalde verschijnselen voordoen, kan een arts vaststellen dat je AIDS hebt.
Er zijn natuurlijk nog veel meer SOA's die je kunt oplopen door onveilig vrijen. Dus wat je ook doet, VRIJ VEILIG!!!
datum: 18 jan 2021
contact:
jeroen maréchal
version: 1.0