algemeen
bioinfo
bioquest
biopuzzel
fotoalbum
webteam
algemene links
publicaties
lesstof
inleiding
links
beheerder
gebruikersnaam
wachtwoord
copyright
© bioinfo.nl
disclaimer
b-rem
Inleiding | Verbranding en ademhaling
inleiding
links
H1: Afval en milieu
H2: Voeding en vertering
H3: Verbranding en ademhaling
H4: De bloedsomloop
H5: Voortplanting
H6: Erfelijkheid en evolutie
H7: Regeling en gedrag
H8: Mens en milieu
b1 | b2
h3 | v3
h4
v4
h5
v5
v6
lesstof
1. Verbranding en ademhaling
webquest
1. Leven met CARA
2. Bloedsomloop
3. Hartruis
4. Aderverkalking
5. Gevolgen van een hartinfarct
6. Bloedcellen
7. Bloedtransfusie
8. Leven met astma
9. Longemfyseem
10. Roken: eeuwig zonde
11. Cystic Fibrosis
12. De rol van ijzer bij transport
kruiswoordpuzzel
1. Verbranding en ademhaling
2. Verbranding en ademhaling
3. Verbranding en ademhaling
gatentekst
Geen Gatenteksten
meerkeuze
1. Verbranding en ademhaling
inleiding | Verbranding en ademhaling
© onbekend
Om te overleven hebben we lucht nodig. Om precies te zijn we hebben zuurstof nodig. Zonder zuurstof, gaan we dood. Al je cellen hebben zuurstof nodig en dat komt niet zomaar aangewaaid. Zuurstof komt via je bloed bij je cellen. Het komt in je bloed, via de longen. Door adem te halen komt er lucht in je longen. Door uitademen verlaat de lucht de longen weer. De bewegingen van de borstkas en buik helpen bij het ademhalen. De lucht die je uitademt bevat minder zuurstof dan de ingeademde lucht. Je kunt inademen via mond of neus. In de neus wordt de lucht gezuiverd van stofdeeltjes en opgewarmd.
Er wordt uitgelegd hoe via de mond, neus, keelholte en luchtpijp, zuurstof de longen inkomt. Ook word er uitgelegd hoe de ademhaling werkt.
Je kunt ook veel luchtwegklachten hebben. Zo bestaan er heel veel ziektes aan je luchtwegen. Je hebt bijvoorbeeld hooikoorts en CARA. Dit wordt allemaal goed uitgelegd in dit hoofdstuk. Bij dit hoofdstuk hoort ook een webquest over CARA.
Dat roken slecht voor de mens is weten we allemaal wel, maar hoe zit dat nou precies met het meeroken, ook wel passief roken genoemd.
Veel mensen hebben ooit wel eens geprobeerd om te stoppen, maar dit is vaak niet gelukt. Jaarlijks slaagt maar 3 % van de rokers er in om te stoppen met roken. Dit terwijl er jaarlijks heel wat meer mensen geweest zijn die een poging tot stoppen gedaan hebben. Veel mensen houden het een dag uit, een week, misschien wel een maand, maar grijpen uiteindelijk weer naar de sigaret. Ze merken dat stoppen niet echt leuk is en vrij pittig kan zijn. Dit kan ook de motivatie bij mensen wegnemen om voor de tweede keer proberen om te stoppen. Maar hoe kan het nou dat je verslaafd raakt aan roken? Ook deze vraag wordt beantwoordt in dit hoofdstuk.
datum: 15 apr 2021
contact:
jeroen maréchal
version: 1.0